LOTON HARAVAPELAAMINEN

”Harava tarkoittaa lottoterminä epätäydellistä järjestelmää, joka pelataan yhdellä perusrivillä. Perusrivi käsittää sen numeromäärän, jonka pelaaja valitsee haravapelaamisen mahdollisuuksista. Sana epätäydellinen viittaa sekä rivimäärään, että tulokseen. Haravan tarkkaa tulosta eli voittorivien lukumäärää eri voittoluokissa ei näe suoraan valituista numeroista. Haravalla pelattaessa ei oikean rivin osuminen perusriviin merkitse 100 prosentin täysosumatarkkuutta, vaan ainoastaan mahdollisuutta eli määrättyä todennäköisyyttä täysosumaan. Haravalla on siis kaksi tulosta, joita ei pidä sekoittaa keskenään. Perusrivitulos eli osumien määrä perusrivillä ja varsinainen voittotulos. Perusrivi käsittää sen numeromäärän, jonka pelaaja valitsee kuudesta vaihtoehdosta: 12, 13, 14, 15, 16, 18 numeroa. Vastaavat rivimäärät: 60, 112, 196, 237, 439, 600”.

Näin epämääräisillä tiedoilla lottoajan on pelattava harava pelimuotoa. Haravapelimuoto ei ”aukene”, ellei sen rakennetta selvitä.

Valitaan tarkasteluun harava 18. On huomioitava, että jokaisen haravan rakenne on erilainen, eli näin harava poikkeaa järjestelmästä. Taulukossa on kuvattu, mikä on harava 18 peruslähtökohta ja mistä sen numerorakenne valikoituu. Harava 18 peruslähtökohta on numerojana 1 – 18 ja siitä muodostuvat 7 numeroiset lottorivit, yhteensä 31 824 lottoriviä. Peliyhtiö on jollakin menetelmällä valinnut 31 824 rivistä 600 vaihtoehtoa, joihin perustuen rivit aina muodostuvat. Ne voi selvittää julkaistun haravaoppaan avulla, joskin se on aika työlästä. 
Edellisestä taulukosta voi hakea ne 600 lottoriviä, jotka haravaan on valittu. Rivinumeron perusteella selviää, mitkä ovat ne haravan 600 riviä 31 824 rivin joukkiosta. Nämä ovat harava 18 perusrivit kun haravaan valitaan perättäin numerot 1 – 18.
Edellisessä muodossa oleva rivijärjestys ei kerro haravapelaamisen luonnetta ja rakennetta. Ainoa minkä voi havaita, että numerorakenne on porrasmainen. Muutetaan edellistä taulukkoa siten, että pakataan rivien numerot peräkkäin 7 numeroon. Tällä taulukkorakenteella voi helposti laatia jokaisen haravan 7 numeroa sisältävät rivit, jotka valitut 18 numeroa muodostavat. Tosiasia kuitenkin on, että tämä muoto ei vielä kerro sitä totuutta, minkä harava pitää sisällään
Jotta voidaan tutkia, millaisia lottorivejä harava 18 muodostaa ovat valittavat 18 numeroa linkitettävä taulukkoon. Näin taulukko valitsee jokaisen syötetyn numeron oikean rivin oikeaksi numeroksi.
Lisätään edelliseen pakattujen rivien taulukkoon osio, joka jakaa jokaisen yksittäisen lottorivin 7 numeroa numerojanalle 1 – 40, saadaan todellinen käsitys, millainen todellisuudessa haravan jokainen yksittäinen lottorivi on.  
Harava 18 tarkoittaa, että numeroväliltä 1 – 40 valitaan 18:sta numeroa, jotka syötetään numeroiden valintaruudukkoon numerojärjestyksessä. Esimerkiksi jos valitaan numerot 1 – 18 numerorivi on täydellinen, mutta jos 18:sta numeroa valitaan numeroväliltä 1 – 40, rivistä puuttuu aina 22 numeroa. Haravan 600 lottoriviä ovat todellisuudessa todellisen harvalottorivistö 3 262 623 lottorivin joukkiosta.

Laaditaan edellinen taulukko uuteen muotoon, että harava 18 voidaan testata ja analysoida rajattomasti. Syötetään haravaan numerot 1 – 11 ja 34 – 40. Nyt paljastuu haravan todellinen luonne ja rakenne. 600 riviä jakaantuu suurimman numeron mukaan porrasmaisesti seitsemään osaan ja myös pienin numero hajaantuu seitsemään osaan. Taulukko kertoo hyvin selkeästi mitä sana, ”harava tarkoittaa lottoterminä epätäydellistä järjestelmää, joka pelataan yhdellä perusrivillä”, tarkoittaa. Vaaleanpunaisella olevista numeroista valikoituvat rivien pienimmät numerot. Harmaalla olevista numeroista valikoituvat rivien suurimmat numerot.

Jokaisen lotto nimisten numeroarvauspelien perussääntö on: JOKAISEN ARVONNAN JÄLKEEN OIKEIN OSUMAT OVAT SEN NUMEROJANAN SISÄLLÄ, JONKA MÄÄRITTÄÄ ARVOTUN RIVIN PIENIN JA SUURIN NUMERO.

Haravan luonne ja numeroiden jako muuttuu aina sen mukaan, mitä numeroita numerojanalta 1 – 40 valintaruudukkoon syötetään. Todellisuudessa rivit ovat hieman toisiaan toistavia hajarivejä, mutta varsinaisen lottorivijärjestelmän kaltaisia rivisarjoja ei voida muodostaa. 
”Haravalla pelattaessa ei oikean rivin osuminen perusriviin, merkitse 100 prosentin täysosumatarkkuutta, vaan ainoastaan mahdollisuutta eli määrättyä todennäköisyyttä täysosumaan”. Kuinka tämä voi olla mahdollista ja onko haravassa jokin jolla erehdytetään pelaajaa?

Valitaan valintaruudukkoon satunnaisesti 18 numeroa. Arvotut numerot ovat 1, 4, 14, 24, 27, 37 ja 40. Testataan mikä on suurin osumatulos 600 rivissä. Suurin arvontatulos on 25 kertaa kolme oikein osuma. Johtopäätelmä on, että numerovalinta on epäonnistunut.

Tämä on perussyy, miksi niin moni pelaaja on hävinnyt ja tulee häviämään sijoittamansa pelipanoksen pelatessaan lottoa haravan eri pelaamismahdollisuuksilla. 
Otetaan toinen esimerkki. Valitaan haravaan uudet numerot ja testataan voisiko osumatulos olla parempi. Arvotut numerot ovat 3, 9, 12, 35, 36, 39 ja 40. lisänumero 5.
Haravassa osumatuloksia on: 7 oikein osumatulos, 5 oikein 6 osumatulosta, 4 oikein 81 osumatulosta ja 3+1 oikein 29 osumatulosta. Harava 18 saadaan 7 oikein osumatulos, mutta siihen sisältyy pieni ”huijaus”.

Koska tiedettiin etukäteen, mitkä olivat arvotut numerot, oli helppoa hakea 600 rivistä sellainen variaatio, johon valittujen 18 numeron joukkioon voitiin sijoitta arvotut numerot. Jos arvotut numerot olisi sijoitettu eri kohtiin, osumatulos olisi erilainen.

Haravan 18 valittua numeroa ovat aina pienimmästä numerosta suurimpaan, on erittäin vaikeata valita sellaista numerokombinaatiota, jossa arvotut numerot ovat oikealla kohdalla 18 numeron joukkiossa. Haravassa on myös sellaisia 7 numeroisia rivejä, joita ei ole mahdollista sijoittaa 18 numeroon, että 600 rivistä löytyisi 7 oikein osuma. Hyvä esimerkki on numerojana 1 – 7.
Se mikä tällaisten pelimuotojen ongelmana on, että ne ovat sidottuja rivimäärän valintamuotoon. Määrää ja rivivalintoja ei voi mitenkään lajitella. Suurin valittava numero jakaantuu aina 7 eri numeroon. Tarkasteltaessa pelattavia rivejä kokonaisuutena voi heti havaita, että vain pienellä rivimäärällä on mahdollisuus 7 osumatulokseen. Pelaaja siis pelaa ja maksaa sellaisista riveistä, joilla ei pelaajan näkökulmasta ole mitään hyötyä.

Harava hakukoneen voi jokainen laatia helposti EXCEL taulukkolaskentaohjelmalla, ja ehkä ostaa sellaisen netistä tai ladata peliyhtiöltä. Tosin pelaamismielessä sellaisesta ohjelmasta ei ole mitään hyötyä.

EDELLÄ ON ESITETTY, MIKÄ ON OSIN HARAVAPELAAMISEN RAKENNE SEN LUONNE JA ERITYISPIIRTEET. ON JOKAISEN PELAAJAN HENKILÖKOHTAINEN PÄÄTÖS, PELAAKO LOTTOA HARAVAPELINÄ. PELAAMISESSA PELIYHTIÖ JA VOITTAJA JAKAVAT VOITTONSA, MUTTA HÄVIÖT ON PIDETTÄVÄ ITSE. PELIYHTIÖ VARMASTI MIELELLÄÄN KERTOO OMAN NÄKEMYKSENSÄ HARAVAPELEISTÄ. 



c) 2019, Kaikki oikeudet pidätetään