LOTTOAMINEN EI NIIN YKSINKERTAISTA

”Kaikkea tulisi yksinkertaistaa niin paljon kuin mahdollista, mutta ei yhtään enempää” on todennut ALBERT EINSTEIN. Ihmisen ajattelukyky, henkinen kapasiteetti ja muisti eivät pysty käsittelemään monimutkaisia kokonaisuuksia ilman, että ne ensin puretaan pienempiin osiin rajaamalla, pelkistämällä ja sulkemalla osan tekijöistä tarkastelun ulkopuolelle. Liiallinen yksinkertaistaminen voi kuitenkin viedä ojasta allikkoon ja yksinkertaistamisesta tulee liian monimutkaista.

Ympäri maailman pelataan lottoa ja hieman erilaisilla variaatioilla. Tosiasiassa kaikki pelattavat lotot perustuvat samaan rakenteeseen ja ovat todellisuudessa samanlaisia. Esimerkki on lotosta jossa valitaan seitsemän numeroa numeroväliltä 1 – 40. Yksinkertaisimmillaan loton tarkastelu voidaan aloittaa suoritetuista lottoarvonnoista, koska arvontahan ratkaisee sen todellisuuden, kuinka paljon hävisit rahaa, tai sait ehkä takaisin pelattuja rahoja.

 LOTTOARVONNAT AJALLA 2016/48 ALKAEN

Taulukossa ovat suoritetut lottoarvonnat alkaen 2016/ 48. Taulukko sisältää 252 lottoarvontaa. Lajittelu on tehty suurimman arvotun numeron suhteen. Taulukon kehittäjä ei ole antanut lupaa julkaista sitä kokonaisuudessaan, koska taulukko kertoisi lottojärjestelmän millä menetelmällä haetaan se joukkio, missä seitsemän oikein osumatulos tulee löytymään. Lisäksi taulukko sisältäisi lottorivien algoritmit. Taulukko voi ensisilmäyksellä vaikuttaa sekavalta, mutta jaettaessa se eri osiin, osiot kertovat pelaajalle suoritetuista lottoarvonnoista havainnollisemmin. 
LOHKOSSA L4 YKSI NUMERO

Lohko sisältää 80 arvontaa. 
LOHKOSSA L4 KAKSI NUMEROA

Lohko sisältää 85 arvontaa. 
LOHKOSSA L4 KOLME NUMEROA

Lohko sisältää 43 arvontaa. 
LOHKOSSA L4 NELJÄ NUMEROA

Lohko sisältää 21 arvontaa. 
LOHKOSSA L3 YKSI NUMERO

Lohko sisältää 11 arvontaa. 
LOHKOSSA L3 KAKSI NUMEROA

Lohko sisältää 6 arvontaa. 
LOHKOSSA L3 KOLME NUMEROA

Lohko sisältää 6 arvontaa 
Jakamalla lottoarvonnat lohkoperusteella ja lisäämällä lajitteluominaisuus, suoritetuttuja lottoarvontoja ei voida esittää yksinkertaisemmalla tavalla. Niiden perusteella selviää, mitkä ovat ne osiot joissa on ja tulee olemaan eniten arvontatuloksia.
Väittämä siitä, että arvontatuloksien seuraamisella ei ole mitään merkitystä ”voittoon” oikeuttavien osumatulosten suhteen, on helppo todistaa paikkansapitämättömäksi. Osittain myös pienempien 3+1 lisänumero ja 4 oikein osalta.
Toinen tulkinta mitä voidaan tehdä lajittelemalla arvontatuloksia hieman, mitkä ovat yksittäisen arvotun numeron raja-arvot millä numerovälillä ne yleensä esiintyvät.
Jokainen pelaaja saa tietysti valita omat numeronsa tai ostaa peliyhtiön pelitositteita, mutta vain hyvin harvoin on siinä joukkiossa pelaajia, jotka ovat tavoittelemassa todellisia osumatuloksia joilla pelaajalle on jotakin merkitystä.
Voidaan tietysti tulkita, että arvontatulosten liiallinen yksinkertaistaminen vei ojasta allikkoon ja yksinkertaistamisesta tuli liian monimutkaista. Kuitenkin eri taulukot, jos ne esitetään kokonaisuudessaan, kertovat lottorivijärjestelmän koko salaisuuden ja tämä salaisuus on kaikkialla sama, missä lottoa pelataan. 

c) 2019, Kaikki oikeudet pidätetään