TOHTORI ”JECYLL” & PROFESSORI ”HYDE” PORTAAT


Yksi Italialaisen LOTTO nimisen pelin matemaattinen ratkaisu ovat TOHTORI ”JECYLL” & PROFESSORI ”HYDE” portaat. Portaat kertovat yksinkertaisella tavalla, millä lukujanalla seitsemän oikein osumatulos on. Loton matemaattinen sääntö on, että sen lukujanan määrittää pienin ja suurin numero.

Tavoiteltaessa seitsemän oikein osumatulosta, olipa rivimäärä kuinka suuri tahansa riveissä pienin ja suurin numero aina vakio. Pelaajat jotka ovat suoritettavassa lottoarvonnassa tavoittelemassa seitsemän oikein osumatulosta, heillä on aina vähintään kaksi numeroa aina oikein.

Lotossa jossa lukujanalta 1 – 40 pelattavalle riville valitaan ja lottoarvonnassa arvotaan seitsemän numeroa, portaita on 595. Lottoa pelaavalle portaiden suuri lukumäärä on niin suuri haaste, että yleensä siihen kariutuu ensimmäisenä seitsemän oikein osumatuloksen tavoittelu. Alla olevissa taulukoissa on täydelliset ”JECYLL & ”HYDE” portaat.


Taulukossa lohkossa L4 porrasryhmässä suurin numero on vakio. 
Taulukossa lohkossa L3 porrasryhmässä suurin numero on vakio.
Taulukossa lohkossa L2 porrasryhmässä suurin numero on vakio.
Taulukossa lohkossa L1 porrasryhmässä suurin numero on vakio.
Otetaan esimerkki kuinka J&H portaita on tulkittava. Esimerkkinä on lottoarvonta 2023/1. Varsinaisiksi numeroiksi arvottiin numerot 1, 3, 7, 17, 34, 35, 39. Haetaan J&H portaista porras, jossa pienin numero on 1 ja suurin 39. Lohkossa L4 on kolme arvottua numeroa.

Varma seitsemän oikein osumatulos edellyttää 102 312 lottoriviä. Porrasryhmästä voi tehdä sen havainnon, että suurin numero on aina vakio, mutta pienin numero on vaihtuva. Se mitä Tohtori ”JECYLL” & PROFESSORI ”HYDE” portaita ei ilmene, tuossa 102 312 myös numero 1 on aina vakio.   
c) 2019, Kaikki oikeudet pidätetään